Dry Needling

 

Wat is dry needling?

Dry needling is een effectieve techniek voor de behandeling van spierpijnen en spiergerelateerde klachten. De behandeling kenmerkt zich door het inbrengen van speciale fijne naaldjes op specifieke plaatsen, de zogenaamde triggerpoints of spierknopen, in onderliggend spierweefsel. Het doel van de behandeling is het wegnemen of verlichten van pijn.

Letterlijk vertaald betekent Dry Needling: Het gebruik van een “droge”naald. Er gaan namelijk geen vloeistoffen door de naald, zoals bij een injectie van een arts. Dry-needling wordt uitgevoerd met acupunctuurnaalden die in de zogenaamde triggerpoins van de patiënt gevonden worden ingezet.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint kun je vergelijken met een pijnlijke knoop in een toch al verkrampte spier. Als je op zo’n pijnlijke spierknoop drukt, kan die vaak een pijnlijke uitstraling geven in het lichaam. Zo kan een pijnlijke spier in de rug uitstraling naar het been veroorzaken. Deze pijn pakken we aan door het triggerpoint te behandelen. 

Ontspanning & aanspanning

Na de behandeling kan de spier weer ontspannen, maar ook weer een gezonde aanspanning leveren. De dry needling behandeling leidt vaak tot een directe pijnvermindering. De spierspanning neemt voelbaar af en de beweeglijkheid neemt toe. Bovendien is de doorbloeding van de spier aanzienlijk verbeterd. 

Bijwerkingen dry needling behandeling

Als de spierverharding wordt aangeprikt, kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dit geeft een soort krampgevoel en kan gepaard gaan met wat locale pijn. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet.

Verschil tussen dry needling en acupunctuur

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt. De naald blijft kort in het lichaam, puur om een reactie op te wekken. Daarnaast is dry needling gericht op het verbeteren van de lichaamsfunctie. Bij acupunctuur wordt gewerkt met meerdere naalden, die langere tijd in het lichaam blijven. Daarbij gaat het om het in balans brengen van de zogenaamde ‘energiehuishouding’. Bij de behandeling van pijnklachten is dry needling een uitermate geschikte techniek.